fbpx

Sjuksköterskan har ordet

Charlotte Sundemo
Allergisjuksköterska

Vad är din arbetstitel?
Sjuksköterska med inriktning på allergi och lungsjukdomar.

Vilka är dina patienter?
Patienter med allergier för luftburna allergier, födoämnesallergier, läkemedelsallergier, astma samt lungsjukdomar.

Vad är de typiska symtomen för metallallergier?
Den vanligaste kontaktallergin är nickelallergi. Patienterna får röda kliande utslag, det kan bli knottror, blåsor samt ibland även svullnader och sår om man kliar mycket på dem. En del kan även få handeksem som exponeras mycket för kemikalier som tex städpersonal samt frisörer.

Hur vanligt är det med metallallergier?
Vet inte riktigt hur vanligt det är i siffror men det är 10 gånger vanligare bland kvinnor än män. De flesta med mer svår metallallergi går på hudmottagningen men vi får även en del av dem som har andra allergier också.

Vilka utmaningar ser du idag för metallallergiker?
Att den gruppen av allergiker inte kan förebygga en reaktion om de blir utsatta. Det finns ingen förebyggande behandling mer än att inte exponeras för produkter som innehåller nickel. Det finns även fler som tar hål i öronen samt piercar sig. Det finns också mycket nickel i smycken, klockor, skärpspännen samt byxknappar så exponeringen kan vara svår att undvika.

Vad använder ni för behandlingsmetoder idag?
Det har inte funnits förebyggande behandling. Det som erbjudits hittills är mjukgörande salvor och krämer samt salvor med kortison när problemen uppstår. Att försöka undvika kontakten med allergenet så som att inte använda smycken som innehåller nickel se upp med vitguld som är importerat t.ex.

Vad anser du att Skintifiques produkter kan tillföra dessa patienter?
Att det finns möjlighet att förebygga och skydda huden samt att det är salva som inte innehåller kortison men som har snabb och bra läkningstid. Protective cream kan man tex förebygga och skydda huden vid kontakt med nickel vilket är mycket bra. Otroligt bra fuktgivande kräm som är bra för torr och känslig hy.

Vad tittar du efter på nya hudvårdsprodukter?
Jag tittar alltid på innehållsförteckningen då jag är medveten om innehåll. Har själv känslig atopisk hy och är noga med valet av ansikts- och kroppsvård.

Vad skulle du säga är unikt med produkterna från Skintifique?
Det bästa är att produkterna inte innehåller så många ingredienser och att det är ett bra innehåll. Det innehåller inga parabener vilket jag tycker är viktigt att man inte utsätter sin hudkostym för då det räcker med konservering i den föda man får i sig. De är högteknologiska produkter till för människor med känslig hud och även i viss mån skadad hud som kontaktallergier. Seriös dokumentation av produkterna.Unik egenskap är den förebyggande krämen för kontaktallergier. Men hela ansikts- och hudvården är mycket trovärdig.

Vad är alternativa metoder till Skintifique?
Har svårt att finna likvärdiga men som mjukgörande har Canoderm varit bra på marknaden men svårt att jämföra. Svårigheten är att det inte finns så många utläkande produkter utan att vara receptbelagda och då är det starkare kortisoner. Det har heller inte funnits några förebyggande krämer för kontaktallergier.

Hur står sig de mot Skintifique?
Svårt att säga men rent utläkande produkter som är få ingredienser i är svårt att få. Positivt att det är lättillgängligt med informationen av produkterna vilket inte alltid är lätt. Förebyggande behandling för svåra kontaktallergier finns inga fler på marknaden. Mycket bra produkter för problemhy vilket inte är lätt att få tag på så rena produkter.